CyberTM by infinilink: „Cum a fost?”
„Pentru prima ediție, a fost bine la CyberTM” – ne spun toți cei pe care i-am întrebat în persoană. Dar pentru că suntem curioși și vrem ca următoarele ediții să fie „și mai”, ne-am bucura să aflăm ce credeți Dumneavoastră, personal. 👇
Overview CyberTM 2024
În Ediția nr. 1, CyberTM a abordat elemente de bază precum Probleme, Soluții și Metode de finanțare. Evenimentul a fost organizat de către infinilink, ADR Vest și Digivest, cu sprijin din partea companiilor partenere: Orange, Nokia, Lasting System, MPPL, 4PAY, Ethernity Cloud.
Teme majore
Peisaj exuberant de soluții
Într-o piață cybersecurity care debordează de soluții tehnice, poate fi dificil pentru o companie-consumator de securitate cibernetică să aleagă exact ce i se potrivește. De aceea, invitații au propus rezolvări diferite precum modularitate, customizare, adaptabilitate la situația și resursele disponibile.
Acces limitat la resurse umane cu expertiză
Discutând despre resurse -și în condițiile în care Regiunea de Vest este mai degrabă exportator, decât consumator de servicii cybersecurity- elementul uman este un factor limitator. De aceea, securitatea cibernetică ar putea constitui un întreg program de studiu – iar companiile partenere CyberTM colaborează deja cu Universitatea Politehnică Timișoara, la dezvoltarea curriculei. Până atunci, tinerii din CoderDojo care au participat la concursul de securitate cibernetică ne confirmă că niciunul dintre ei nu a studiat formal.
Educație și conștientizare la nivelul IMM-urilor
Educația cybersecurity nu se termină odată cu terminarea facultății. Indiferent că vorbim de IMM-uri sau corporații, angajații au nevoie de o mai bună înțelegere a riscurilor și soluțiilor. De cele mai multe ori, rezolvări simple precum training, antivirus, firewall etc. rezolvă 80-90% din necesarul de securitate ale unei companii – dar este nevoie ca persoanele și procesele să fie pregătite pentru a folosi corect tehnologia disponibilă.
Costuri și finanțare cybersecurity
…Iar când vine vorba despre bani, am descoperit anecdotic că este de 4× mai scump să plătești pentru ransomware, decât să implementezi soluții la timp; respectiv că bugetul-țintă pentru cybersecurity ar trebui să fie 4% din bugetul unei firmei. Pentru a sprijini efortul companiilor din Regiunea de Vest, ADR Vest și Digivest lansează un program de finanțare dedicat digitalizării, din care securitatea cibernetică ar putea accesa sume atractive.
Concluzii la rece
La infinilink și CyberTM, credem că soluțiile și bugetele de cybersecurity trebuie să fie proporționale cu necesarul și riscurile firmei-client. Pentru edițiile următoare, credem că CyberTM ar putea fi îmbogățit prin discutarea de situații reale din domenii de risc (finanțe, medical, alte domenii critice); prin realizarea unor traininguri în timpul evenimentului; respectiv prin implicarea mai multor participanți din ecosistemul regional de securitate cibernetică (de ex., Cluster-ul TIC, Universități).
Dumneavoastră ce credeți?
Rămâneți în siguranță și Ne revedem curând!
infinilink & CyberTM