Q&A Alina Baltaru-Agud,
CEO infinilink: despre Interlink Banat/infinilink și planuri de viitor

„infinilink” exprimă conectivitatea nelimitată și inovația continuă.

Cine este Interlink Banat / infinilink și cum a crescut de-a lungul anilor?

Interlink Banat și infinilink au o istorie lungă și interesantă care datează de aproximativ 15 ani.

Am început dezvoltând rețele de CATV și internet pentru clienți rezidențiali în orașele din zona de vest a României (Timișoara, Sânnicolau Mare, Jimbolia și altele); portofoliul de clienți rezidențiali fiind preluat în 2013 de către RCS-RDS.

Am continuat ca furnizor de servicii de internet pentru B2B, oferind companiilor din zona de Vest a României conexiune fiabilă și de mare viteză. Pe măsură ce piața a evoluat, Interlink Banat și-a diversificat serviciile către domeniile ICT și cybersecurity. Ca urmare a acestei evoluții, în 2023, Interlink Banat s-a transformat în infinilink.

Care este rețeta succesului și longevității Interlink Banat / infinilink?

Personal, cred că rezultatele vin din combinația specială dintre echipă și infrastructura tehnică.

Începând din 2009 ne-am dezvoltat propria rețea de fibră optică în Timișoara. Apoi am realizat interconectări cu operatori de nivel 1 care ne asigură accesul la noduri internaționale majore precum DE-CIX / Deutsche Commercial Internet Exchange Frankfurt, Equinix Viena și BIX / Budapest Internet Exchange.

Dar evident, direcția strategică și modelarea serviciilor companiei nu ar fi fost posibile fără o echipă solidă, cu experiențe individuale de până la 25 de ani în domeniul telecomunicațiilor.

La infinilink, întreaga expertiză tehnică este in-house.

À-propos de echipa infinilink: ați dezvoltat întreaga expertiză în cadrul companiei, sau apelați și la servicii externe?

La infinilink, întreaga expertiză tehnică este in-house. Aceasta înseamnă că deținem controlul deplin asupra calității și vitezei serviciilor livrate, respectiv că clienții beneficiază de asistență eficientă și prietenoasă. Faptul că nu avem servicii externalizate ne face cu atât mai mult responsabili în fața clienților.

[…] pe măsură ce tot mai mulți clienți ne-au încredințat rețelele interne și infrastructura IT, am reușit să stabilim servicii ICT standardizate care oferă calitatea și fiabilitatea pe care la așteaptă clienții noștri.

Cum v-ați decis să treceți dincolo de ISP / Internet service provider, și să intrați în domeniul IT-ICT / Information and communications technology?

Decizia de a intra în domeniul serviciilor ICT a fost un pas natural, urmare a solicitărilor clienților noștri de a ne ocupa și de rețelele lor interne. Ne-am dat seama că, pentru a-i servi mai bine, e nevoie să oferim și servicii ICT pe lângă serviciile tradiționale de furnizare de internet.

Inițial am sprijinit clienții ad-hoc, pe cerințe punctuale; dar pe măsură ce tot mai mulți clienți ne-au încredințat rețelele interne și infrastructura IT, am reușit să stabilim servicii ICT standardizate care oferă calitatea și fiabilitatea pe care la așteaptă clienții noștri.

Care sunt serviciile ICT oferite de infinilink și cum îi ajută pe clienții dumneavoastră?

Serviciile ICT curente includ implementarea și configurarea infrastructurii de rețea, integrarea diferitelor echipamente și sisteme, soluții cloud, gestionarea datelor și asistență IT. Prin oferirea acestor servicii, ne asigurăm că clienții noștri beneficiază de un sistem IT eficient și fără probleme, care să le permită să se concentreze pe activitățile lor de bază. Scopul nostru este să adăugăm valoare prin soluții ICT fiabile și personalizate, care cresc productivitatea și performanța afacerilor clienților.

…Iar apoi ați crescut în cybersecurity?

Odată ce clienții ne-au încredințat rețelele interne și infrastructura IT, a fost natural să-i sprijinim și în domeniul cybersecurity. Oferind servicii complete de securitate cibernetică, protejăm activele digitale ale clienților noștri și asigurăm securitatea și confidențialitatea datelor acestora.

Odată cu dependența tot mai mare de tehnologie, companiile se confruntă cu amenințări cibernetice constante care vizează datele sensibile, destabilizează operațiunile și afectează încrederea utilizatorilor finali.

Deci securitatea cibernetică chiar este importantă?

În contextul digital și de business actual, credem că cybersecurity are o importanță capitală. Odată cu dependența tot mai mare de tehnologie, companiile se confruntă cu amenințări cibernetice constante care vizează datele sensibile, destabilizează operațiunile și afectează încrederea utilizatorilor finali. O strategie solidă de securitate cibernetică protejează împotriva amenințărilor, reduce riscurile și asigură continuitatea afacerii.

Ce servicii de cybersecurity oferiți, pentru a reduce riscurile clienților?

Serviciile infinilink în domeniul cybersecurity acoperă o gamă extinsă: de la arhitectura sistemului de securitate; la securitatea comunicațiilor și rețelelor; la managementul identității și accesului; și până la evaluare, testare și operațiuni de securitate cibernetică. Efectul este starea de siguranță a clienților, care se pot concentra în liniște asupra business-ului, știind că activele lor digitale sunt bine protejate.

Securitatea cibernetică nu depinde doar de tehnologie, ci și de conștientizarea și comportamentul utilizatorilor.

Aceasta înseamnă că clienții trebuie să înțeleagă domeniul cybersecurity?

O parte importantă a abordării noastre este să ajutăm clienții să înțeleagă importanța securității cibernetice. Securitatea cibernetică nu depinde doar de tehnologie, ci și de conștientizarea și comportamentul utilizatorilor. Investim energie semnificativă în consilierea utilizatorilor finali (de exemplu personalul administrativ și tehnicienii), cât și a conducerii de vârf cu privire la impactul securității cibernetice. Le prezentăm bune practici și le facilităm luarea de decizii inteligente, care fac ca cybersecurity să devină o prioritate în cadrul organizațiilor lor.

…Ceea ce presupune că personalul tehnic al infinilink este foarte bine pregătit, pentru a putea susține serviciile de consultanță în domeniul cybersecurity?

Formarea și dezvoltarea angajaților noștri sunt susținute de o cultură a învățării continue. Laboratorul intern al infinilink ne permite testarea și evaluarea permanentă de noi echipamente și servicii, asigurându-ne că rămânem în prima linie a tehnologiei. Toate acestea au ca rezultat un proces de inovare continuă și satisfacția clienților.

infinilink devine un furnizor „one-stop shop” de servicii ISP, ICT și cybersecurity – cu rezultate în optimizarea comunicațiilor, simplificarea proceselor și creșterea eficienței.

Toate aceste servicii par să se completeze unele pe celelalte?

Într-adevăr, infinilink devine un furnizor „one-stop shop” de servicii ISP, ICT și cybersecurity – cu rezultate în optimizarea comunicațiilor, simplificarea proceselor și creșterea eficienței.

Pentru clienți, este important să aibă un partener de încredere care le cunoaște întreaga infrastructură digitală și care le poate oferi soluții end-to-end. Având infinilink ca unic punct de contact, clienții obțin calitate constantă, eficiența operațiunilor, coordonare perfectă și sprijin foarte rapid.

Puteți să ne dați un exemplu despre impactul pe care îl aveți asupra clienților?

Desigur, avem nenumărate exemple de reușită. În cele mai multe cazuri, sunt companii care doresc să își construiască sau să refacă rețeaua, cu optimizarea securității, în condiții de menținerea operațiunilor. Soluțiile noastre nu doar că acoperă toate aceste cerințe, ci chiar pregătesc clienții pentru creșterea viitoare a business-ului și a infrastructurilor ICT și de securitate cibernetică.

Mai devreme ne-am referit la importanța educației permanente a angajaților infinilink, dar parteneriatele cu lideri din industrie sunt la fel de importante: Dell și Microsoft asigură echipamente și soluții de licențiere de top; iar prin Palo Alto și Fortinet clienții noștri au acces la soluții de securitate avansate, fiabile și personalizabile.

„infinilink” exprimă conectivitatea nelimitată și inovația continuă.

Care sunt motivele care au stat la baza rebrandingului Interlink Banat în Infinilink și cum se suprapune cu creșterea companiei?

Rebranding-ul Interlink Banat este exact rezultatul creșterii continue a companiei. Prin adoptarea unei noi identități, am dorit să exprimăm poziția noastră de partener de încredere care depășește serviciile tradiționale de ISP. Procesul de rebranding ne-a permis să ne rafinăm mesajele, să creăm o identitate vizuală unică și să comunicăm mai bine o ofertă completă de servicii care să răspundă nevoilor în schimbare ale clienților noștri.

De exemplu, credem că numele „infinilink” exprimă conectivitatea nelimitată și inovația continuă. Iar logo-ul reprezintă interconectivitatea serviciilor, care sprijină transformarea digitală a clienților noștri.

Care sunt planurile de viitor ale infinilink, și unde vedeți compania în câțiva ani?

Bineînțeles că la infinilink avem planuri mare pentru viitor! Credem că trei aspecte-cheie vor avea un impact semnificativ: dezvoltarea culturii interne privind inovația; extinderea ofertei de servicii și crearea de sinergii; respectiv îmbunătățirea permanentă a calității. Scopul nostru fundamental a fost și rămâne sprijinirea clienților pentru a reuși în era digitală.

Scroll to Top