Serie cybersecurity (3/10):
Ransomware: Noțiuni de bază & Cum vă protejați

Folosiți zilnic date pentru a comunica, a lucra, a învăța și a vă distra. Stocați informațiile personale și profesionale (fotografii, documente, înregistrări) pe dispozitive locale și pe platforme online. Dar ce s-ar întâmpla dacă cineva v-ar fura totul și v-ar cere bani pentru returnare?

Acesta este exact scenariul de coșmar al atacurilor ransomware:

%
dintre companii au fost afectate de ransomware în 2022. (vs. 37% în 2021).
%
dintre companii au reușit să își recupereze datele cu ajutorul unei copii de rezervă în 2022 (vs. 57% în 2021).
$
valoarea medie a răscumpărării, în 2023. (Cererea medie de răscumpărare: 5,3 milioane de dolari.)

Ce este ransomware-ul?

Ransomware este un tip de malware care criptează datele și solicită o răscumpărare pentru a le decripta, asemeni unui sechestrator digital care vă ține datele ostatice. În principiu poate acționa în două moduri: pierderea de date și încălcarea securității datelor.

Pierderea de date

De exemplu: Un hacker se infiltrează în sistemul dvs. și vă criptează datele, făcându-le inaccesibile. Amenință că le va șterge dacă nu se plătește o răscumpărare.

Cum puteți să vă apărați: Cel mai bun mod de a face față acestei situații este să aveți o copie de rezervă a datelor dumneavoastră. O copie de rezervă este un duplicat al datelor dvs. stocat în altă parte, cum ar fi un hard disk extern sau un serviciu cloud. Dacă aveți o copie de rezervă, vă puteți restaura datele fără a plăti hackerul.

Încălcarea securității datelor

De exemplu: Un hacker nu numai că vă criptează datele, dar amenință să le facă publice, ceea ce ar putea să vă afecteze reputația și confidențialitatea.

Cum puteți să vă apărați: Pentru a preveni acest lucru, securizați datele dvs. prin controale de acces și criptare. Controalele de acces sunt reguli care limitează cine poate avea acces la datele dvs., în timp ce criptarea codifică datele dvs. astfel încât numai utilizatorii autorizați să le poată citi. Având controale de acces și criptare în vigoare, înseamnă că hackerul nu va putea vedea sau partaja datele dvs.

Fazele unui atac ransomware & Contramăsuri

Dacă ar fi să simplificăm Cyber Kill Chain pentru ransomware în trei faze majore, acestea ar fi următoarele:

Pasul 1: Infecția

Hackerul trimite un e-mail de phishing cu un link sau un atașament malițios către țintă. Dumneavoastră faceți clic pe link sau deschideți atașamentul, care descarcă și execută ransomware-ul pe dispozitivul dvs.

Cum puteți să vă apărați: Nu faceți clic pe linkuri sau atașamente neverificate. Scanați e-mailurile pentru malware. Utilizați un software de securitate pentru a bloca descărcările malițioase.

Pasul 2: Criptarea

Ransomware-ul scanează dispozitivul în căutarea fișierelor și le criptează cu o cheie secretă; apoi afișează o notă de răscumpărare pe ecran, cerând plata pentru cheia de decriptare.

Cum puteți să vă apărați: Deconectați dispozitivul de la rețea pentru a împiedica răspândirea ransomware-ului. Restaurați datele din copiile de rezervă, dacă este posibil. Preferabil să nu plătiți răscumpărarea.

Pasul 3: Extorcarea

Hackerul vă contactează și vă amenință că va șterge sau expune datele dacă nu plătiți răscumpărarea într-un termen limită. Opțiunile dvs. sunt fie să lătiți răscumpărarea și sperați să recuperați datele; fie să refuzați să plătiți și riscați să pierdeți datele.

Cum puteți să vă apărați: Raportați incidentul autorităților. Cereți ajutor profesional dacă este necesar. Schimbați-vă parolele și anulați orice credențiale compromise.

Protejarea datelor: Strategii de backup anti-ransomware

Backup-ul datelor dvs. poate părea banal, dar vă poate salva în cazul unui atac ransomware. Iată câteva strategii frecvente de backup:

Copii de rezervă locale

Rapid și ușor de accesat.

Vulnerabile la ransomware dacă hackerul obține acces la sursa dvs. primară de date.

Copii de rezervă bazate pe cloud

Oferă opțiuni de recuperare în caz de dezastru, cu date stocate de la distanță.

Mai lente decât backup-urile locale și dependente de conectivitatea la internet.

Backup-uri „air gapped

Foarte sigure, se bazează pe separarea fizică, fără niciun contact între datele principale și cele de rezervă.

De cele mai multe ori nu sunt actualizate la fel de frecvent ca alte copii de rezervă.

Copii de rezervă locale

Protejate de ransomware, deoarece nu pot fi modificate sau șterse.

Este posibil să nu dispună de aceleași caracteristici de recuperare în caz de dezastru precum copiile de rezervă bazate pe cloud.

Cum preveniți atacurile ransomware?

Pe lângă copiile de rezervă, adoptarea unor măsuri proactive este esențială pentru a contracara atacurile ransomware. Iată câțiva pași esențiali pentru a vă proteja activele digitale:

Controale de acces solide

Implementați sisteme de autentificare multifactor (MFA) pentru a vă asigura că numai personalul autorizat are acces la datele sensibile.

Criptare

Criptați datele pentru a le face ilizibile chiar dacă un hacker obține acces la ele. Criptarea implementată corect garantează că datele rămân în siguranță.

Actualizări periodice ale sistemului

Păstrați-vă software-ul și sistemele la zi pentru a remedia vulnerabilitățile pe care atacatorii le-ar putea exploata.

Software de securitate

Folosiți software antivirus și capabilități de detectare și răspuns la nivelul terminalelor pentru a detecta și bloca atacurile ransomware.

Instruirea utilizatorilor finali

Educați personalul din organizația dvs. cu privire la pericolele pe care le prezintă e-mailurile de phishing și la importanța de a nu da clic pe linkuri sau atașamente suspecte.

***

Atacurile ransomware sunt o realitate alarmantă. Pentru a vă apăra, pregătirea este esențială: luați măsuri proactive pentru a vă securiza datele, implementând o strategie solidă de backup și asigurându-vă că sunt instituite controale de acces și criptare. Doar astfel puteți să vă consolidați spațiul digital împotriva ransomware-ului.

***

La infinilink, credem că securitatea cibernetică este un efort continuu, iar menținerea vigilenței este esențială pentru a fi în fața amenințărilor cibernetice. Urmând câțiva pași relativ simpli, și menținând o atitudine activă în materie de securitate, puteți reduce semnificativ riscul de a cădea victimă atacurilor cibernetice.

Pentru orice informații suplimentare privind securitatea cibernetică și serviciile de cybersecurity ale infinilink, vă rugăm să ne contactați sau să accesați pagina web dedicată serviciilor cybersecurity.

Scroll to Top