Serie cybersecurity (7/10):
SSO: Soluția pentru accesarea mai multor platforme cu o singură semnătură

Imaginați-vă că aveți o legătură de chei pentru diferite uși din casă. De fiecare dată când doriți să intrați într-o cameră, trebuie să găsiți cheia potrivită, să o introduceți în încuietoare și să o rotiți. Cam neplăcut, nu-i așa?

Cum ar fi dacă ați avea în schimb o singură cheie master, care ar putea deschide orice ușă din casă? Ați avea nevoie de o singură cheie și ați putea accesa orice cameră doriți. Aceasta este, în esență, ceea ce face Single Sign-On (SSO) pentru aplicațiile și serviciile online: vă permite să utilizați un singur credențial de acces (cum ar fi un nume de utilizator și o parolă) pentru a accesa mai multe platforme, fără a fi nevoie să vă conectați în mod repetat.

SSO vă simplifică experiența online, sporind în același timp securitatea și eficiența:

  • Ușurează autentificarea: Trebuie doar să vă amintiți și să introduceți un singur credențial de conectare, în loc să jonglați cu mai multe parole pentru diferite platforme. SSO reduce complicațiile și frustrările legate de autentificare și vă economisește timp și efort.
  • Îmbunătățește atât securitatea, cât și confortul: Centralizează autentificarea, reducând riscul expunerii sau furtului de parole. Nu trebuie să vă faceți griji că vă uitați sau pierdeți parolele, sau că sunteți victima atacurilor de phishing sau de hacking. Vă puteți bucura de o experiență online sigură și fără întreruperi.
%
dintre organizații au implementat SSO (sau sunt în curs de implementare)
%
dintre utilizatorii de SSO sunt mulțumiți de soluție

SSO în contexul securității cibernetice

SSO este strâns legat de alte subiecte din seria noastră de articole despre securitatea cibernetică, cum ar fi Identity and Access Management (IAM – abordat în următorul nostru articol), Cyber Kill Chain și Malware / Ransomware:

SSO & IAM

SSO este o parte a IAM / Identity and Access Management, un termen mai larg care acoperă identitatea utilizatorilor și drepturile de acces într-o organizație. Atât SSO, cât și IAM au ca scop îmbunătățirea securității și a experienței utilizatorilor: IAM cuprinde o gamă mai largă de funcții de gestionare a identității; în timp ce SSO se concentrează pe simplificarea accesului utilizatorilor, permițându-le acestora să utilizeze un singur credențial de autentificare pe mai multe platforme.

SSO & Cyber Kill Chain

SSO ajută la întreruperea Cyber Kill Chain:

  • Reduce suprafața de atac în timpul fazei de recunoaștere, prin limitarea numărului de parole și acreditări care pot fi descoperite sau exploatate;
  • Reduce vulnerabilitățile în timpul fazei de exploatare, prin utilizarea unor metode puternice de criptare și validare pentru a proteja credențialele de conectare și tokenul de acces;
  • Protejează împotriva exfiltrării datelor în timpul fazei de exfiltrare, prin protejarea accesului la date și resurse sensibile.

SSO & Malware / Ransomware

SSO minimizează riscurile de malware și ransomware: reduce dependența de parole și de credențiale, care sunt adesea punctele de intrare pentru atacurile malware și ransomware. De asemenea, poate îmbunătăți capacitățile de detectare și răspuns, permițând monitorizarea și înregistrarea centralizată a activităților utilizatorilor și a cererilor de acces.

Ce este SSO și cum funcționează

Pentru a înțelege cum funcționează SSO, să folosim o nouă analogie:

Într-un centru comercial, fiecare magazin are propria intrare și vă cere să prezentați o dovadă de identitate sau de plată înainte de a intra sau de a cumpăra ceva. În acest caz, un card de membru v-ar fi util, pentru a vă oferi acces la orice magazin din mall, fără a fi nevoie să prezentați un alt act de identitate sau metodă de plată. Trebuie doar să scanați cardul o singură dată la intrarea în mall și puteți intra și cumpăra fără restricții la orice magazin doriți.

În mod similar, pentru aplicațiile și serviciile online, SSO vă permite să utilizați un singur credențial de conectare (precum un nume de utilizator și o parolă) pentru a accesa mai multe platforme, fără a fi nevoie să vă conectați în mod repetat. Trebuie să vă autentificați doar o singură dată și puteți accesa fără restricții orice platformă care este conectată la același sistem SSO.

Pentru a funcționa, SSO are nevoie de câteva componente esențiale:

  • Furnizor de identitate (IdP / Identity Provider): Entitatea care vă verifică identitatea și vă furnizează credențialele de conectare. (De exemplu, Google este un IdP care furnizează SSO pentru produsele sale și pentru alte aplicații sau servicii ale unor terțe părți).
  • Furnizor de servicii (SP / Service Provider): Entitatea care furnizează aplicația sau serviciul pe care doriți să îl accesați. (De exemplu, YouTube este un SP care vă permite să vizionați și să încărcați videoclipuri).
  • Agent utilizator (UA / User Agent): Entitatea care vă reprezintă, cum ar fi un browser web sau o aplicație mobilă. (De exemplu, Chrome este un UA care vă permite să accesați diverse aplicații sau servicii de pe web).
  • Aserție: Mesajul care conține identitatea dumneavoastră și drepturile de acces, care este trimis de la IdP la SP. (De exemplu, o aserție poate fi un JSON Web Token / JWT care codifică numele dvs. de utilizator, adresa de e-mail, rolul și alte atribute).

Iată cum interacționează aceste componente:

Cereți să accesați o aplicație sau un serviciu. (De exemplu, doriți să vizionați un videoclip pe YouTube utilizând Chrome).
SP / Furnizorul de servicii vă redirecționează către IdP / Furnizorul de identitate, pentru autentificare. (De exemplu, YouTube vă cere să vă autentificați prin Google).
Introduceți credențialele de autentificare la IdP. (De exemplu, introduceți numele de utilizator și parola Google).
IdP vă verifică identitatea și generează o aserție. (De exemplu, Google confirmă că sunteți cine spuneți că sunteți și creează un token care conține identitatea dumneavoastră și drepturile de acces).
IdP trimite aserția către SP. (De exemplu, Google trimite token-ul către YouTube).
SP validează aserția și vă acordă acces la aplicație sau serviciu. (De exemplu, YouTube verifică tokenul și vă permite să vizionați videoclipul).
Puteți accesa alte aplicații sau servicii care sunt conectate la același IdP fără a vă autentifica din nou, atâta timp cât aserția este validă. (De exemplu, puteți accesa Gmail, Google Drive și alte produse Google sau platforme terțe care utilizează Google SSO, fără a fi nevoie să vă conectați din nou).

Pentru o reprezentare vizuală a procesului SSO, aceste diagrame ilustrează modul în care un utilizator interacționează cu IdP și SP, obținând acces fără restricții la resursele digitale:

Sursa: Google » Cloud Architecture Center » Single sign-on

Tipuri de SSO

SSO nu este o soluție universală. Există diferite tipuri de SSO, fiecare cu propriile avantaje și dezavantaje. În funcție de nevoile și preferințele dumneavoastră, puteți alege exact ce vi se potrivește:

SSO bazat pe parolă

Este ca și cum ați avea o singură cheie care poate deschide mai multe încuietori: o parolă unică este utilizată pentru mai multe aplicații sau servicii. Introduceți parola o singură dată, iar sistemul completează parola pentru fiecare aplicație sau serviciu.

Ușor de implementat și de utilizat.
Reduce numărul parolelor.
Rentabil.
Se bazează pe o singură parolă.
Nu este foarte sigură, fiind vulnerabilă la riscurile legate de parole, cum ar fi furtul sau ghicitul.

SSO bazat pe token

Este ca și cum ați avea un singur bilet care vă poate oferi acces la mai multe obiective turistice: un token (de ex. un cookie, un certificat sau un card inteligent) este utilizat pentru mai multe aplicații sau servicii. Vă autentificați o singură dată, iar sistemul generează și trimite un token pentru fiecare aplicație sau serviciu.

Exemple de SSO bazate pe token-uri: OAuth 2.0 de la Google și SSO bazat pe OAuth de la Facebook.

Mai sigur decât SSO bazat pe parolă.
Folosește un token unic și criptat, ceea ce îl face mai greu de furat sau de ghicit.
Experiență îmbunătățită a utilizatorului.
Mai complex și mai costisitor de implementat și de întreținut.
Poate avea probleme de compatibilitate sau de performanță.

SSO federat

Similar unui singur pașaport care vă poate permite să călătoriți în mai multe țări: utilizează o federație, adică un grup de aplicații sau servicii care au încredere unele în altele și care fac schimb de informații privind identitatea și accesul. Federația este stabilită și guvernată de un sistem central. Vă autentificați o singură dată, iar sistemul schimbă și verifică informațiile de identitate și de acces pentru fiecare aplicație sau serviciu.

Exemple de SSO-uri federate: Ping Identity, Microsoft Entra External ID: SSO B2B/business-to-business.

Cel mai sigur și mai flexibil tip de SSO.
Folosește un protocol standard și interoperabil.
Ușurează accesul în medii complexe, îmbunătățește securitatea și minimizează gestionarea credențialelor.
Cel mai dificil și mai costisitor tip de SSO de implementat și de gestionat.
Poate avea probleme de confidențialitate sau de conformitate.
Necesită coordonare și încredere între organizații, posibil complex de configurat.

Cum să alegeți tipul potrivit de SSO

Alegerea tipului adecvat de SSO depinde de nevoile și circumstanțele dumneavoastră specifice. Nu există un răspuns absolut, dar iată câțiva factori de luat în considerare:

Securitatea: Dacă prioritatea dvs. este securitatea solidă, SSO bazat pe token-uri sau SSO federat pot fi mai potrivite datorită dependenței reduse de parole.
Scalabilitatea: Dacă anticipați o creștere, SSO federat poate fi scalat fără probleme pentru a acomoda utilizatorii din diferite domenii.
Compatibilitatea: Asigurați-vă că tipul de SSO pe care l-ați ales se integrează bine cu infrastructura și serviciile dvs. existente.
Costurile: Evaluați costul total de proprietate, inclusiv taxele de instalare, întreținere și licențiere ale soluțiilor SSO.
Experiența utilizatorului: Luați în considerare confortul și ușurința de utilizare pe care le oferă fiecare tip de SSO, deoarece au un impact semnificativ asupra satisfacției utilizatorilor.
Reputația furnizorului: Analizați reputația furnizorilor de soluții SSO pentru a vă asigura că se potrivesc cu nevoile și standardele dumneavoastră.

Alegerea tipului de SSO ar trebui să reflecte cerințele unice ale organizației dumneavoastră, echilibrând nevoia de securitate, utilitate și rentabilitate.

Cele mai bune practici SSO

Implementarea și gestionarea SSO în mod sigur și eficient

Iată recomandările noastre pentru o implementare și o gestionare de succes a SSO:

Autentificare robustă: Utilizați metode puternice de autentificare a utilizatorilor (de ex. MFA / autentificarea multifactorială), pentru a adăuga un nivel suplimentar de securitate și a reduce șansele de compromitere a acreditărilor.
Controale de acces: Implementați controale de acces cu nivel ridicat de granularitate, care vă permit să acordați utilizatorilor acces numai la resursele de care au nevoie și să restricționați accesul la resursele de care nu au nevoie. Aplicați principiul celui mai mic privilegiu, care reduce expunerea și impactul unei breșe de securitate.
Educația utilizatorilor: Educați utilizatorii cu privire la securitatea SSO și la importanța protejării informațiilor lor de autentificare. Învățați-i cum să recunoască și să evite tentativele de phishing, cum să creeze și să gestioneze parole puternice și cum să raporteze orice activități sau incidente suspecte.
Logging și monitorizare: Examinați în mod regulat logurile și monitorizați activitățile suspecte sau încercările de autentificare eșuate. Astfel, puteți detecta și reacționa la orice anomalie sau amenințare și puteți obține informații și parametri valoroși pentru îmbunătățirea sistemului SSO.
Actualizări regulate: Actualizați software-ul SSO și componentele aferente pentru a remedia vulnerabilitățile și a îmbunătăți performanța. Actualizările regulate vă ajută să mențineți securitatea și funcționalitatea sistemului SSO și să preveniți orice probleme de compatibilitate sau de performanță.

Reducerea riscurilor uzuale legate de SSO

SSO introduce propriul set de riscuri, dar acestea pot fi atenuate prin măsuri și precauții adecvate:

În atacuri de phishing: Educați utilizatorii să recunoască și să evite încercările de phishing. Implementați măsuri antiphishing, cum ar fi filtrarea e-mailurilor și verificarea domeniului.
Împotriva compromiterii credențialelor: Utilizați o criptare puternică pentru a proteja credențialele stocate. Implementați politici privind parolele și permiteți resetarea parolelor cu metode sigure.
În deturnarea sesiunii: Folosiți protocoale sigure pentru gestionarea sesiunilor și luați în considerare implementarea timeout-urilor de sesiune și a reautentificării pentru acțiunile sensibile.

Alte sfaturi practice pentru implementarea sigură a SSO

Efectuați analize de securitate: Evaluați în mod regulat securitatea implementării SSO, identificând și atenuând vulnerabilitățile.
Implementați politici solide de securitate: Aplicați reguli privind parolele, perioade de expirare a token-urilor și funcții de deconectare automată pentru sesiunile inactive.
Instruirea angajaților: Pregătiți-vă angajații să recunoască tacticile de inginerie socială și să răspundă eficient.
Plan de răspuns la incidente: Elaborați un plan cuprinzător de răspuns la incidente pentru a aborda rapid și eficient breșele.
Criptarea datelor: Criptați datele atât în tranzit, cât și cele statice, pentru a proteja informațiile sensibile.

***

SSO vă permite să folosiți un singur credențial de autentificare pentru a accesa mai multe platforme, fără a fi nevoie să vă conectați în mod repetat. Acesta reduce complicațiile legate de parole, îmbunătățește securitatea și eficiența și ajută la protejarea împotriva atacurilor cibernetice și a breșelor. Așadar, SSO oferă un mediu de autentificare sigur și ușor de utilizat.

***

La infinilink, credem că securitatea cibernetică este un efort continuu, iar menținerea vigilenței este esențială pentru a fi în fața amenințărilor cibernetice. Urmând câțiva pași relativ simpli, și menținând o atitudine activă în materie de securitate, puteți reduce semnificativ riscul de a cădea victimă atacurilor cibernetice.

Pentru orice informații suplimentare privind securitatea cibernetică și serviciile de cybersecurity ale infinilink, vă rugăm să ne contactați sau să accesați pagina web dedicată serviciilor cybersecurity.

Scroll to Top