Studiu de caz

Certificare TISAX: cursă contra cronometru pentru conformitate în industria auto

Când clientul nostru (furnizor semnificativ în lanțul de producție al industriei auto), s-a confruntat cu posibila pierdere a unui contract comercial semnificativ din cauza lipsei certificării TISAX, acesta a apelat la Infinilink pentru asistență de urgență.

Acest studiu de caz prezintă modul în care infinilink a ghidat cu succes clientul în obținerea certificării TISAX în timp record, securizându-i afacerea și consolidându-i poziția pe piață.

Ce este TISAX

TISAX (Trusted Information Security Assessment Exchange) | https://enx.com/en-US/TISAX/ | este un mecanism standardizat de evaluare și informare privind securitatea informațiilor.

TISAX asigură că societățile care gestionează informații sensibile îndeplinesc standarde stricte de securitate. Sunt acoperite mai multe aspecte ale securității informațiilor, ca de exemplu protecția datelor, securitatea cibernetică și măsurile de securitate fizică.

Pentru furnizorii din industria automotive, certificarea TISAX este adesea o condiție prealabilă pentru a colabora cu marii producători auto, deoarece reprezintă o garanție a unui nivel corespunzător de securitate a informațiilor în întregul lanț de aprovizionare.

Provocări

În cazul specific al clientului infinilink, certificarea TISAX a prezentat multiple provocări:

1. Cursă contra cronometru

Având la dispoziție doar șase luni pentru a obține certificarea TISAX (un proces care de obicei durează mult mai mult) clientul nostru s-a confruntat cu o intensă presiune de timp.

2. Impact la nivelul întregii organizații

Certificarea TISAX a atins toate nivelurile organizației, de la departamentul de resurse umane, care gestionează datele sensibile ale angajaților, până la echipa care gestionează securitatea fizică.

3. Rezistență din partea angajaților

Inițial, unii angajați au perceput TISAX ca fiind încă un obstacol corporativ prin care trebuie să treacă, neînțelegând că locurile lor de muncă chiar depind de certificare.

4. Expertiză internă limitată

În sucursala din România a companiei client, nu exista nimeni cu experiență privind cerințele TISAX, ceea ce a dus la o curbă de învățare abruptă.

Etapele implementării

infinilink a ghidat clientul pe parcursul a mai multe etape importante:

1. Maparea fluxului de informații

Am analizat în detaliu ecosistemul informațional al organizației. Am urmărit fiecare fragment de informații, de la crearea sa până la destinația sa finală, punând întrebări precum „Cine trebuie să le vadă?” și „Cât de sensibile sunt aceste informații?” Scopul final: crearea unei imagini complete care să arate exact cine are acces la ce informații și de ce.

2. Consolidarea securității fizice

Pentru a alinia securitatea informațiilor la standardele TISAX fără a afecta libertățile necesare ale angajaților, am recomandat mai multe măsuri. Un sistem de zone de acces codate prin culori acționează ca un sistem de semafoare pentru securitate. Senzorii de mișcare asigură faptul că zonele sensibile sunt cu adevărat sigure. Nu în ultimul rând, sistemul de apărare împotriva incendiilor a fost modernizat, pentru că protejarea informațiilor nu contează foarte mult dacă clădirea e cenușă.

3. Protecția documentelor fizice

Documentele tipărite sunt o categorie de sine stătătoare, deoarece nu sunt înțelese întotdeauna ca active informaționale. De aceea, am stabilit noi proceduri de gestionare a documentelor care tratează informațiile sensibile cu atenția cuvenită. Suplimentar, am recomandat și dispozitive de distrugere care pot transforma documentele confidențiale -aproape- în confetti.

4. Controlul accesului

infinilink a supervizat modernizarea sistemelor existente de gestionare a personalului și a vizitatorilor: este clar important să știm cine se află în clădire, dar acum putem să ne asigurăm că persoanele potrivite se află în locurile potrivite (și chiar și la momentul potrivit). Prin integrarea cu zonele codate prin culori, ecusonul unui angajat îi permite accesul doar în zonele de care are nevoie pentru desfășurarea activității. Pentru vizitatori, am modernizat sistemul pentru a fi și sigur, și primitor.

5. Evaluarea riscurilor

A fost nevoie să ne imaginăm toate amenințările posibile, de la cele banale la cele ieșite din comun. Cutremure? Verificat. Atacuri cibernetice? Absolut. Angajați nemulțumiți care divulgă secrete? Da. Am luat în considerare chiar și scenarii precum accidente aviatice în apropierea fabricii. Pentru fiecare amenințare potențială, am calculat riscurile și impactul posibil asupra capacității de producție și securității informațiilor. A fost un exercițiu provocator, dar care ne-a permis să dezvoltăm planuri de urgență solide pentru aproape orice situație.

6. Instruire continuă

Ne-am propus nu doar să instruim angajații cu privire la securitate, ci am vrut ca securitatea să facă parte din ADN-ul companiei. De aceea, am dezvoltat programe continue de conștientizare, atractive și relevante, cu privire la securitate. Ca rezultat, securitatea a devenit un element natural: angajații au început să se gândească la protecția informațiilor la fel de natural cum se gândesc să își încuie mașina atunci când pleacă de lângă ea.

7. Managementul activelor informaționale

Am îndrumat clientul cu privire la modul de gestionare eficientă a activelor sale informaționale. Acest lucru a implicat implementarea unor măsuri solide de securitate și protecție, stabilirea unui proces de revizuire continuă și introducerea unor noi metode de protecție. Am ajutat firma-client să înțeleagă că activele informaționale necesită atenție constantă pentru a-și menține integritatea și valoarea.

Rezultate și impact

Certificare TISAX în timp record

Nu am respectat doar termenul limită; ci chiar l-am optimizat. Atingerea nivelului de pregătire pentru certificarea TISAX în 3-4 luni a fost ca o cursă de maraton în timp record la nivel național.

Menținerea contractului clientului nostru cu producătorul auto

Prin obținerea certificării TISAX, clientul nostru și-a protejat un contract în valoare de mai multe milioane, ceea ce i-a asigurat continuitatea afacerii.

Poziție îmbunătățită a clientului pe piață

Odată listat pe platforma TISAX, clientul nostru nu a mai fost doar un alt furnizor. Acum este un partener certificat, care acordă atenție securității, pentru orice companie auto – și are uși deschise pentru noi oportunități de afaceri.

Optimizarea sistemului de securitate

Actualizările în domeniul securității informațiilor nu s-au limitat la a bifa căsuțe pentru certificare, ci au transformat atitudinea întregii organizații în ceea ce privește securitatea, de la camera serverelor până la recepție.

Cultura îmbunătățirii continue

Unul dintre cele mai durabile rezultate a fost schimbarea mentalității: acum securitatea nu mai este un proiect izolat, ci a devenit un proces continuu de îmbunătățire.

Concluzii

Expertiza infinilink în asistarea organizațiilor la trecerea prin schimbări complexe a fost esențială pentru succesul acestui proiect de certificare TISAX.

Oferind consultanță strategică, consiliere în managementul schimbării și perspective tehnice, infinilink a ajutat clientul să obțină certificarea, să își îmbunătățească poziția generală de securitate, și să fie mai competitiv pe piața automotive.

***
Compania Dvs. automotive se confruntă cu provocări de securitate similare sau dorește să obțină certificarea TISAX? Securitatea informațiilor nu ar trebui să vă pună în pericol contractele esențiale sau să vă limiteze potențialul de creștere. infinilink ghidează companiile-client cu privire la implementări complexe de securitate, inclusiv certificarea TISAX.

Scroll to Top